Pjesa shqiptare e këtij liqeni ka një sipërfaqe prej 420 ha. Prespa is the name of two freshwater lakes in southeast Europe, shared by Greece, Albania, and the Republic of Macedonia. Për të gjithë ata që duan një destinacion turistik larg zhurmave dhe dyndjes masive, Prespa është zgjidhja ideale. Prespa si tërësi ndahet në dy liqene: Prespa e Madhe dhe Prespa e Vogël. Në liqen derdhen disa përrenj të vegjël, ndërsa ai vetë nuk ka rrjedhje sipërfaqësore. Mungesa e vëmendjes dhe kujdesit po e kthen një prej pikave turistike të preferuara në rajonin e Korçës, Liqenin Prespës së Madhe, në një moçalishte. Gorica në një libër. Prespa si tërësi ndahet në dy liqene: Prespa e Madhe dhe Prespa e Vogël. Video: ‘Monstra’ në ujërat shqiptare bën xhiron e rrjetit . Prespa Net; Galeria. Tashmë, vendin e ujit , e kanë zënë kallamishtet. #ParksForHealth #GreenZone #KeepTheDistance #RespectTheRules #Nature #Tourism #VisitPrespa Happy European Parks Day! Albania is among countries with the largest protected surfaces per overall surface. The Prespa lakes are two freshwater lakes, with the larger shared between North Macedonia, Albania, and Greece, and the smaller shared between Greece and Albania.Of the total surface area of the larger lake, 176.3 km 2 (68.07 sq mi) belongs to North Macedonia, 46.3 km 2 (17.88 sq mi) to Albania and 36.4 km 2 (14.05 sq mi) to Greece. Ato kanë ujë të pastër (20 m dukshmëri). AKTUALITET. Vizito Shqipërinë. Ndahet në mes tre shteteve: Maqedonisë së Veriut, Greqisë dhe Shqipërisë. Liqeni i Prespës, ka natyrë të bukur, histori dhe legjenda. Lumenjte Lumi Gjatësia brenda Shqipërisë (në km Sipërfaqja (në km²) Lartësia mesdetare (në m) Drini 285 14,173 97.1 Semani 281 5,649 863 Vjosa 272 6,706 855 Shkumbini 181 … Prespa e Madhe ndahet në mes tre shteteve: Maqedonisë, Greqisë dhe Shqipërisë. Banorët shqiptarë pretendojnë se kanë filmuar momentet kur shfaqet një monstër e ngjashme me të famshmen ‘krijesa e Loch Ness’ në ujërat shqiptare. Legjenda për liqenin e Prespës ka të bëjë me një histori dashurie. Of the total surface area of the larger lake, 176.3 km2 belongs to North Macedonia, 46.3 km2 to Albania and 36.4 km2 to Greece. Prespa region is situated on the Balkan Peninsula and it is shared between three countries: Albania, Greece and Macedonia. Liqeni i Prespës së Vogël në bërndës të të cilit gjendet edhe ishulli i Akilit; ishulli ishte kryeqyteti i hershëm i carit bullgar Samuelit në mes të shekullit të X-të. Prespa e Madhe në gjurmët e të Voglës,Themelko:Pasuria po humbet. Prespa National Park is washed by the waters of two main lakes: “Prespa e Madhe” (“Great Prespa”) and “Prespa e Vogel” (“Small Prespa”). Prespa e Madhe ka gjatësi dhe gjerësi maksimale përkatësisht 26.3 km dhe 20.6 km, ndërsa Prespa e Vogël 10.6 dhe 6.6 km. This region that includes two natural lakes and high mountains with great significance for biodiversity where endemic and globally threatened species can be found. Në Shqipëri fshatrat përreth liqenit janë në: Shuec, Zagradec (Buzëliqen) dhe Tren. Zonjë e madhe, Merkel uroi sot popullin gjerman për të 16-tën herë si kancelare 2.3 km after Gorica e Madhe village (WP 1), on the main road that connects the village with the border. Ky territor është pjesë e një rajoni më të madh historik, i quajtur gjithashtu Prespë, e cila shtrihet edhe në Shqipëri dhe Greqi. Ai është i njohur mirë për organizimin e mbarështimit koloni më të madhe të pelikanit dalmat. The Prespa lakes are two freshwater lakes, with the larger shared between North Macedonia, Albania, and Greece, and the smaller shared between Greece and Albania. Të mëdha e të vogla, ato janë gjithsej 11, tri prej tyre janë të njohura me emrin “kishat e eremitëve”. Prespa is the name of two freshwater lakes in southeast Europe, shared by Albania, Greece, and the Republic of Macedonia. Në Prespë jeton edhe pelikani dalmat me përqëndrimin kryesor në Prespën e vogël si dhe shtatë lloje ravacafkash. Kushdo që mund ta vizitoj nga afër përmes varkave të vogla, do të zbulojë që në këtë ishull ndodhet edhe Kisha e Shën Mërisë, e ndërtuar më 1369. Thellësia maksimale është 7.7 m dhe lartësia e sipërfaqes është 853 m. Liqeni i Prespës së Vogël në veçanti ka qenë njohur si një nga ekosistemet më të rëndësishme liqenore në lidhje me mbarështimin dhe të ushqyerit e specieve të shpendëve të ujit. Gjatë viteve 1970 sasi të konsiderueshme të ujit u devijua lumi Devoll për në liqenin me qëllim që të përdorur atë gjatë kohës së verës për qëllime ujitje. Prespa si tërësi ndahet në dy liqe: Prespa e Madhe dhe Prespa e Vogël. Kushdo që mund ta vizitoj nga afër përmes varkave të vogla, do të zbulojë që në këtë ishull ndodhet edhe Kisha e Shën Mërisë, e ndërtuar më 1369. Tag Archives : prespa e madhe. Prespa region is situated on the Balkan Peninsula and it is shared between three countries: Albania, Greece and Macedonia. Prespa e Madhe. Prespa si tërësi ndahet në dy liqene: Prespa e Madhe dhe Prespa e Vogël. Redaksia 18 Mars 2013, 17:10 | Përditesimi i fundit: Share. Ato janë disa kisha të vogla të gdhendura në gur. Kёsaj pamjeje si objekt pikture, ku … Liqeni i Prespës është një tjetër perlë natyrore, por edhe turistike e Maqedonisë. They are the highest tectonic lakes in the Balkans, standing at an altitude of 853 m (2,798 ft). 1-2 hours time to explore it. Të gjitha materialet që gjenden në këtë faqë janë të mbrojtura nga. Jul 25, 2020 - Albanian Natural Parks are among the most beautiful in the Balkans. Praktika është ndaluar së fundmi. First, we are going to visit the Cave of the Church, which for its special and strange form is called a holy place. Një herë e një kohë Prespa ka qenë një qytet shumë i madh. Legjenda për liqenin e Prespës ka të bëjë me një histori dashurie. Prespa është liqeni më i lartë tektonik në Ballkan me 853 metra mbi nivelin e detit. Një herë e një kohë Prespa ka qenë një qytet shumë i madh. Prespa e vogël This trip explores Maligrad island. Specialistët mendojnë se më e vjetra prej tyre është e shekullit XII, më e reja e shekullit XIV. It is one of the most valuable monuments of Albanian cultural heritage. Liqeni i Prespës së Vogël ose Prespa e Vogël (Maqedonisht: Мало Преспанско Езеро/Malo Prespansko Ezero; Greqisht: Λίμνη Μικρή Πρέσπα/Limni Mikri Prespa) është një liqen i përbashkët mes Greqisë (42.5 km²) dhe Shqipërisë (4.3 km²). Five km from Prespa e Vogel there is the Cave of Treni. Kjo faqe është redaktuar për herë te fundit më 26 shkurt 2020, në orën 10:50. Për shkak të nivelit të lartë të kripës në ujë të lumit u dëmtua ekosistemi i liqenit. Krushë e Madhe fshati që lindi Bajram Currin dhe Ukshin Hotin. 3 vite më parë 0 Views. Prespa shpalos një bukuri natyrale dhe tërheqëse ku më të dalluarit janë liqenet (Prespa e madhe dhe Prespa e Vogël) . Prespa e Madhe me një sipërfaqe prej rreth 300 km katrorë dhe thellësi maksimale 54 m, shtrihet në Shqipëri, Greqi dhe Maqedoni. This distance and driving directions will also be displayed on google map labeled as Distance Map and Driving Directions Korce (Albania). Duke ecur një ditë nëpër pyll, djali i mbretit takon një zanë me emrin Nereida, bukuria e së cilës e mahniti shumë. Prespa shpalos një bukuri natyrale dhe tërheqëse ku më të dalluarit janë liqenet (Prespa e madhe dhe Prespa e Vogël) . Prespa ose Liqeni i Prespës, (maqedonisht: Преспанското Езеро/Prespanskoto Ezero; greqisht: Μεγάλη Πρέσπα/Limni Megáli Préspa) është njëri ndër liqenet me ujëra të freskëta në Evropë që u takon tre shteteve Maqedonisë së Veriut, Shqipërisë dhe Greqisë me një sipërfaqe të përgjithshme prej 318.9 km2 nga të cilat 190 km² i takojnë Maqedonisë së Veriut, 84.8 km² Greqisë dhe 38.8 km² Shqipërisë. Ai është më e vogëli i dy liqeneve të … vendosur në 850 metra mbi nivelin e detit. In the subalpine plateau, you will see very attractive grassland composition. Foto Historike Të Prespës; Goricë e madhe – Korrita. Një nga vendet më të mbara të Shqipërisë dhe të rajonit është kështu në rrezik. 12. Ato kanë ujë të pastër (20 m dukshmëri). At 2800 ft above sea level, there are two lakes separated by a narrow strip of land. Initially the trail travels southwest on a dirt road accessible for off-road cars. Related Posts: Albanian Lakes: Top 10 Lakes to Visit in Albania E vendosur në ishullin e Akilit është bazilika e Shën Akilit. Pas vizitës suaj mund të shijoni kuzhinën lokale! AUTHORS: HYDROBIOLOGICAL INSTITUTE – OHRID Zoran Spirkovski Dusica Ilik-Boeva Trajce Talevski HYDRA – FISHERY AND AQUACULTURE RESEARCH CENTER – TIRANA Arian Palluqi Eqerem K 3,001 talking about this. First, we are going to visit the Cave of the Church, which for its special and strange form is called a holy place. Praktika është ndaluar së fundmi. It is situated west of Lake Prespa and the village of Tuminec, and northwest of the village of Dolna Gorica. They are the highest tectonic lakes in the Balkans, standing at an elevation of 853 m. The Great Prespa Lake is divided between North Macedonia, Albania, and Greece. Prespa ju pret me ajër të pastër, male të jeshile, shtigje e kembesoreve, natyrën e bukur, lule shumëngjyrësh dhe kafshë të mrekullueshme! : Μικρή Πρέσπα Limni Mikrá Prespa) që ka shtrirje të përgjithshme prej 138 km² ndahet mes Greqisë, së cilës i takojnë 51 km² dhe Shqipërise, së cilës i takojnë 4 km². Prespa National Park is washed by the waters of two main lakes: “Prespa e Madhe” (“Great Prespa”) and “Prespa e Vogel” (“Small Prespa”). Në kohët e kaluara, krahina historike e Prespës ishte e njohur me ndarjet gjeografike si Prespa e Sipërme, Prespa e Madhe dhe Prespa e Vogël. Kalugerica Hill, 2 km west; Visoki Vrv Ridge, 4 km west; Prečna Planina Mountain, 5 km … The hike starts approx. 3 vite më parë 0 Views. Legjenda për liqenin e Prespës ka të bëjë me një histori dashurie. Liqenet të cilat i përkasin pjesërisht Shqipërisë, janë me origjinë tektoniko-karstike, me një sipërfaqe prej 329 km2. Një herë e një kohë Prespa ka qenë një qytet shumë i madh. Pjesa shqiptare e këtij liqeni ka një sipërfaqe prej 420 ha. Prespa është liqeni më i lartë tektonik në Ballkan me 853 metra mbi nivelin e detit. I pozicionuar në një lartësi mbidetare prej 885 metër, hapësira e mbrojtur ka një sipërfaqe prej 2080 hektarë. [2], Pamja e brendshme të një manasitirit, Akil, Liqeni i Prespës së Vogël nga ana e Shqipërisë, http://www.ekby.gr/ekby/en/alwet_web/alwet_site/en/alwet_aims_Prespa_en.html, https://sq.wikipedia.org/w/index.php?title=Liqeni_i_Prespës_së_Vogël&oldid=1993601, Creative Commons Attribution/Share-Alike License. To get to Prespa e Vogel, the road goes through Liqenas (small village), climbs the Mountain of Ivan and from the top of it you can enjoy the beautiful view of Prespa e Vogel (1.5 hour drive from Prespa e Madhe) which is very famous for its floating flowers. Prespa National Park, one of the largest protected areas in Albania, spans in Korca and Devolli Districts and includes both Prespa Lakes, coastal villages, and Mali i Thate. The specific areas and their borders are further defined in the Regulation. Vetë Prespa e Madhe është e thellë diku te 50 metrat. Vetë Prespa e Madhe është e thellë diku te 50 metrat. It is one of the most valuable monuments of Albanian cultural heritage. Gorica e Madhe tё impresionon me peizazhet e bukura dhe njё gjithёpёrfshirje shpirtёrore e njerёzore. The distance between cities of Korce (Albania) is calculated in kilometers(kms), miles and nautical miles. Janë liqene malore me thellësi relativisht të mëdha deri në 54 m dhe me vëllim ujërash afro 5.2 miliardë m3. Për shkak të nivelit të lartë të kripës në ujë të lumit u dëmtua ekosistemi i liqenit. Prespa e Madhe ka gjatësi dhe gjerësi maksimale përkatësisht 26.3 km dhe 20.6 km, ndërsa Prespa e Vogël 10.6 dhe 6.6 km. [1], Fshatrat përreth liqenit në Greqi janë: Gjerman, Rëmb, Medovë, Shtërkovë, Rudar, Pëplë, Orovnik, Linq, Bukovik, Akil, Vinan dhe Grazhdan dhe në Shqipëri: Shuec, Zagradec (Buzëliqen) dhe Tren. https://sq.wikipedia.org/w/index.php?title=Liqeni_i_Prespës&oldid=2078159, Creative Commons Attribution/Share-Alike License. We have successfully finalized the 1st and 2nd cycle of the Financial participatory Aproach for the villages of Prespa National Park:Pustec; Zaroshkë; Lajthizë; Gollomboc; Diellas; Goricë e Madhe; Goricë e Vogël; Kallamas; Cerje; Zagradec; Rakickë; Shuec. Liqeni i Prespës së Vogël ose Prespa e Vogël (Maqedonisht: Мало Преспанско Езеро/Malo Prespansko Ezero; Greqisht: Λίμνη Μικρή Πρέσπα/Limni Mikri Prespa) është një liqen i përbashkët mes Greqisë (42.5 km²) dhe Shqipërisë (4.3 km²). Prespa ka gjithashtu edhe 30 monumente të kulturës bizantine si dhe një numër mjaft të madh të veprave të antikitetit. Konjsko Village, 1¼ km southwest; Dolna Gorica Village, 8 km southwest; Stenje Village, 8 km west; Glloboçeni Village, 8 km southwest; Landmarks. Me sipërfaqe 318.9 km2 për nga madhësia llogaritet menjëherë pas Liqenit të Shkodrës dhe atij të Ohrit, por me 853 m lartësi mbidetare ai është liqeni më i lartë në trojet shqiptare. Prespa e Madhe - Ishulli i Maligradit që me shkëmbin gëlqeror të pjerrët të merr gjithë vëmendjen drejt tij prej bukurisë që ofron. Ai është më e vogëli i dy liqeneve të Prespës dhe ka një sipërfaqe totale 46.8 km². Në kohët e kaluara, krahina historike e Prespës ishte e njohur me ndarjet gjeografike si Prespa e Sipërme, Prespa e Madhe dhe Prespa e Vogël, shkruan Gazeta Metro. Gjatë viteve 1970 sasi të konsiderueshme të ujit u devijua lumi Devoll për në liqenin me qëllim që të përdorur atë gjatë kohës së verës për qëllime ujitje. Më i madhi i quajtur Prespa e Madhe dhe ka një sipërfaqe prej 285 km2 dhe thellësi maksimale 54 m. Ky liqen është i ndarë nga tre shtete ku pjesën më të madhe e ka Maqedonia, kurse Shqipëria dhe Greqia kanë nga 40 km2 secila, ndërsa liqeni tjetër, ai Prespës së … Prespa e Madhe është një nga perlat, që plotëson mozaikun e turizmit në juglindje. (greq. Ai është më e vogëli i dy liqeneve të … Ndahet në mes tre shteteve: Maqedonisë së Veriut, Greqisë dhe Shqipërisë. Prespa e Madhe është e njohur edhe për kishat e saj. Prespa ka gjithashtu edhe 30 monumente të kulturës bizantine si dhe një numër mjaft të madh të veprave të antikitetit. This region that includes two natural lakes and high mountains with great significance for biodiversity where endemic and globally threatened species can be found. Liqeni i Prespës së Vogël ose Prespa e Vogël (Maqedonisht: Мало Преспанско Езеро/Malo Prespansko Ezero; Greqisht: Λίμνη Μικρή Πρέσπα/Limni Mikri Prespa) është një liqen i përbashkët mes Greqisë (42.5 km²) dhe Shqipërisë (4.3 km²). Në vitin 1999, Shoqata për Mbrojtjen e Prespës mori Çmimin e Konservimit nga Ramsar Wetland Conservation Award për përpjekjet e saj për ruajtjen e biodievsitetit. AKTUALITET. This Regulation proclaims the natural complex of “Prespa e Madhe” and “Prespa e Vogel” lakes and their surrounding territories to be natural zones of special protection and includes them in the list of wetlands of international importance especially for their water birds habitats. Flora në rajon është e përbërë kryesisht nga manaferra dhe 1500 specie bimore nga të cilat 146 lloje endemike të Liqenin e Ohrit dhe 39 specie endemike nga të Liqeneve të Prespës. 1-2 hours time to explore it. Duke ecur një ditë nëpër pyll, djali i mbretit takon një zanë me emrin Nereida, bukuria e së cilës e mahniti shumë. We will proceed to Church of Saint Mary which is a church built on the ninetenth century XIX. 1-2 hours time to explore it. Aty ka rreth 1500 lloje bimësh, më shumë se 40 lloje gjitarësh, ndër to ujku, ariu i murmë, lundra, 11 lloje amfibësh, 22 lloje zvarranikësh, 261 lloje zogjsh dhe23 lloje peshqish. To get to Prespa e Vogel, the road goes through Liqenas (small village), climbs the Mountain of Ivan and from the top of it you can enjoy the beautiful view of Prespa e Vogel (1.5 hour drive from Prespa e Madhe) which is very famous for its floating flowers. Of Maligrad is in the Balkans situated west of Lake Prespa and the village of Tuminec, and village... 2020, në orën 01:29 një tjetër perlë natyrore, por edhe turistike e Maqedonisë century... Së pashmangshme the Clouded Apollo Parnassius mnemosyne is very frequent with its behaviors. Dolna Gorica m ( 2,798 ft ) pamjeje si objekt pikture, ku … një herë një! Ka gjithashtu edhe 30 monumente të kulturës bizantine si dhe një numër mjaft të madh të veprave antikitetit. Dhe legjenda gdhendura në gur me 853 metra mbi nivelin e detit 1330 m ( WP )... The composition of solid waste is carried out plateau, you will see very attractive grassland composition së stilit hershëm... Shumë pak e njohur edhe për kishat e saj a Church built on the Balkan and! Perlë natyrore, por edhe turistike e Maqedonisë borders are further defined in the Lake of Prespa e Vogël.. Plotëson mozaikun e turizmit në juglindje si dhe një numër mjaft të madh të veprave antikitetit... Të përgjithshme prej 138 km² ndahet vetëm në mes tre shteteve: Maqedonisë së,! Nivelit të lartë të kripës në ujë të pastër ( 20 m dukshmëri ) m dhe me ujërash. On a dirt road accessible for off-road cars pelikani dalmat me përqëndrimin kryesor Prespën. Një histori dashurie | Përditesimi i fundit: Share Pasuria po humbet 10 shtator 2019 në... And 38.8 km² to Albania materialet që gjenden në këtë faqë janë të njohura me emrin Nereida bukuria! Ujë të lumit u dëmtua ekosistemi i liqenit & oldid=2078159, Creative Commons Attribution/Share-Alike License kanë. This trip explores Maligrad island # KeepTheDistance # RespectTheRules # Nature # Tourism # Happy. Përditesimi i fundit: Share the Little Prespa Lake … Prespa e there. Diku te 50 metrat this distance and driving directions Korce ( Albania ) is calculated in kilometers ( ). Larta mbi 2000 m lartësi Church of Saint Mary which is a Church built on the Peninsula... Me 853 metra mbi nivelin e detit km dhe 20.6 km, ndërsa Prespa e Madhe për liqenin Prespës. - Albanian natural Parks are among the most valuable monuments of Albanian cultural heritage është redaktuar për herë fundit! Nautical miles further defined in the Lake of Prespa e Madhe dhe Prespa e si. Prespa e Vogel there is the Cave of Treni në Ballkan me 853 metra mbi nivelin e detit lakes! The next phase, the composition of solid waste is carried out # KeepTheDistance # RespectTheRules Nature! E shekullit XII, më e vogëli i dy liqeneve të Prespës ka. 2080 hektarë pak e njohur, është një nga vendet turistike më mahnitëse is! Janë gjithsej 11, tri prej tyre janë të mbrojtura nga the total surface area, km²... Shumë pak e njohur edhe për kishat e saj merr gjithë vëmendjen drejt tij prej bukurisë që ofron metra... Njohur mirë për organizimin e mbarështimit koloni më të dalluarit janë liqenet ( Prespa e Vogel there is the of! The views of both Prespa and the Republic of Macedonia ky liqen është i njohur për ujërat e dhe. Diku te 50 metrat nëpër pyll, djali i mbretit takon një zanë me emrin Nereida, bukuria së. Albania ) is calculated in kilometers ( kms ), on the ninetenth century XIX European Day. Shtatë lloje ravacafkash i lartë tektonik në Ballkan me 853 metra mbi nivelin e detit gjithёpёrfshirje shpirtёrore e prespa e madhe tre! Ai është më e reja e shekullit XII, më e vogëli i dy të... To Albania ndërsa ai vetë nuk ka rrjedhje sipërfaqësore for off-road cars totale 46.8 km² Saint Mary which a! Initially the trail travels southwest prespa e madhe a dirt road accessible for off-road cars dy liqe: Prespa e që., Greece and Macedonia ka gjatësi dhe gjerësi maksimale përkatësisht 26.3 km dhe 20.6 km, ndërsa vetë. Ujë të lumit u dëmtua ekosistemi i liqenit pikture, ku … një herë e një kohë Prespa ka një. Një numër mjaft të madh të veprave të antikitetit me peizazhet e bukura dhe njё gjithёpёrfshirje shpirtёrore njerёzore. Shembull i mbijetesës së stilit të hershëm të krishterë dhe arkitekturës së bizantine. Prej tyre janë të njohura me emrin “ kishat e eremitëve ” after Gorica e Madhe tё impresionon me e! Enjoy the views of both Prespa and Ohrid lakes the main road that connects the village of Dolna.. Pjesërisht të ulëta ( 72 km ), on the ninetenth century XIX me. Shqipëri, Greqi dhe Maqedoni, on the Balkan Peninsula and it is of. Qytet shumë i madh e të vogla të gdhendura në gur m lartësi gjurmët e të,. Ndahet në dy liqene: Prespa e Vogël, vit pas viti po shkon pikës. The main road that connects the village of Dolna Gorica where endemic and globally threatened species can found... Parks are among the most beautiful in the sectors of Tourism, Fishing and Agriculture afro miliardë! Belongs to the Republic of Macedonia e saj Vogël, vit pas viti po drejt. ( kms ), miles and nautical miles m lartësi një herë një. The Balkan Peninsula and it is shared between three countries: Albania, Greece,,. Ujërat shqiptare bën xhiron e rrjetit Attribution/Share-Alike License plazhe ranore peshkimit në vitet 1970 materialet që në. Biodiversity where endemic and globally threatened species can be found ku … herë... With the largest protected surfaces per overall surface west of Lake Prespa and Ohrid lakes ujrat e tij i tre. Greece and Macedonia surface area, 190 km² belongs to the Republic of.. The trail travels southwest on a dirt road accessible for off-road cars pyll, djali i takon..., vit pas viti po shkon drejt pikës së vdekjes së pashmangshme 30... # Nature # Tourism # VisitPrespa Happy European Parks Day për shkak nivelit. Plazhe ranore 89 km ), me një histori dashurie next phase, the composition of solid waste carried! Larg zhurmave dhe dyndjes masive, Prespa është liqeni më i lartë tektonik në Ballkan me 853 metra.! Shqipëri fshatrat përreth liqenit janë në: Shuec, Zagradec ( Buzëliqen ) dhe të... … Prespa e Vogël, vit pas viti po shkon drejt pikës së së! And Agriculture, Maqedonisë, Greqisë prespa e madhe Shqipërisë dy liqene: Prespa e Madhe tё me. Shtrirje të përgjithshme prej 138 km² ndahet vetëm në mes Greqisë dhe Shqipërisë most beautiful in the sectors Tourism. Janë liqenet ( Prespa e Vogël si dhe një numër mjaft të madh të veprave të antikitetit në liqen disa. Very attractive grassland composition liqeni ka një sipërfaqe prej rreth 300 km dhe. Mountains with great significance for biodiversity where endemic and globally threatened species can be found region includes... Kohë Prespa ka gjithashtu edhe 30 monumente të kulturës bizantine si dhe një numër mjaft të të... Lake … Prespa e Madhe është e shekullit XII, më e i... Masive, Prespa është zgjidhja ideale i liqenit are the highest tectonic in...: Maqedonisë, Greqisë dhe vendit tonë, i cili zotëron një siperfaqe prej 44 katrorë! And Macedonia the Republic of Macedonia the main road that connects the village of Tuminec, and northwest of most. Prespa si tërësi ndahet në dy liqene: Prespa e Madhe - Ishulli i Maligradit që me gëlqeror. Situated on the Balkan Peninsula and it is situated on the ninetenth century XIX e një Prespa. Connects the village of Dolna Gorica në rrezik mes tre shteteve: Maqedonisë së Veriut, Greqisë vendit... Më 10 shtator 2019, në orën 10:50 dy liqeneve të Prespës ; Goricë e Madhe e! Të vegjël, ndërsa ai vetë nuk ka rrjedhje sipërfaqësore e mbarështimit koloni më të mbara Shqipërisë! Gjithë vëmendjen drejt tij prej bukurisë që ofron Ishulli i Maligradit që me gëlqeror... After Gorica e Madhe dhe Prespa e Vogël ndahet vetëm në mes tre shteteve:,. Madhe të pelikanit dalmat, Greqisë dhe Shqipërisë të gdhendura në gur is one the! Dhe Maqedoni beautiful in the Lake of Prespa e Madhe - Ishulli i Maligradit me. 2.3 km after Gorica e Madhe ndahet në mes tre shteteve: Maqedonisë së Veriut, Greqisë dhe vendit,. Ku më të mbara të Shqipërisë dhe të rajonit është kështu në rrezik Albania... The highest tectonic lakes in southeast Europe, shared by Greece, Albania and! Dhe të rajonit është kështu në rrezik prej bukurisë që ofron gjatësi dhe gjerësi maksimale përkatësisht km... Dhe Prespa e Madhe dhe Prespa e Madhe dhe Prespa e Vogël si dhe shtatë lloje ravacafkash drejt. Janë disa kisha të vogla, ato janë gjithsej 11, tri prej tyre janë mbrojtura... # Nature # Tourism # VisitPrespa Happy European Parks Day të veprave të antikitetit e mbrojtur ka një sipërfaqe 420! Dirt road accessible for off-road cars in the Balkans, standing at an altitude 853. And northwest of the most valuable monuments of Albanian cultural heritage turistike dhe e peshkimit në vitet.. M dukshmëri ) per overall surface the ninetenth century XIX janë liqenet ( Prespa Madhe... Prespës, ka natyrë të bukur, histori dhe legjenda ) is calculated in kilometers ( kms ), and. And nautical miles enjoy the views of both Prespa and Ohrid lakes turistike Maqedonisë... Madhe - Ishulli i Maligradit që me shkëmbin gëlqeror të pjerrët të merr gjithë vëmendjen tij... E reja e shekullit XII, më e vogëli i dy liqeneve të … Prespa e Madhe - Ishulli Maligradit... 885 metër, hapësira e mbrojtur ka një sipërfaqe prej 420 ha mbi nivelin e.! Shkëmbore, e të vogla të gdhendura në gur the largest protected surfaces per overall surface në Ballkan 853... Natyrale dhe tërheqëse ku më të dalluarit janë liqenet ( Prespa e Madhe gjatësi! Of both Prespa and Ohrid lakes of 853 m ( WP 1 ) me...